* بسیاری از شرکتکنندگان در کنفرانس آناپولیس، این کنفرانس را نشانهی ائتلاف وسیعی با ایالات متحده و اسرائیل علیه ایران میدانند
کنفرانس صلح خاورمیانه که در شهر آناپولیس در آمریکا برگزار شد، در کنار هدف اصلی، یعنی هموار کردن راه صلح میان اسراییل و فلسطین، هدف دیگری نیز داشت و آن جلوگیری از نفوذ روزافزون جمهوری اسلامی و اسلام رادیکال در منطقه بود.
کنفرانس صلح خاورمیانه در آناپولیس با وجود آنکه از همان ابتدا با کماعتنایی بسیاری از تحلیلگران آمریکایی مواجه شد، در عمل، بسیاری از شرکت کنندگان را از جهت دیگری آسوده خاطر کرد. آن دسته از کشورهای عرب منطقه که از گسترش روزافزون اسلام سیاسی به ویژه تشکیلات رزمندهی شیعیان در منطقه ابراز نگرانی میکنند، این کنفرانس را نشانهی ائتلاف وسیعی با ایالات متحده و اسراییل برای جلوگیری از این گسترش میبینند.
"ائتلاف استراتژیک علیه ایران"
روزنامهی "سانفرانسیسکو کرانیکل (San Francisco Chronicle) در سرمقالهاش (۲۸ نوامبر) مینویسد، «حماس، حزبالله، و ایران که به کنفرانس دعوت نشده بودند بهتر است به این روند [در نشست آناپولیس] توجه خاص نشان دهند.»
یکی از مشاوران هیئت فلسطینی شرکت کننده در کنفرانس به خبرنگار نیویورک تایمز (۲۸ نوامبر) گفت، «آمدن نمایندگان کشورهای عرب به اینجا نه به خاطر علاقهی خاص آنها به یهودیها بود و نه به فلسطینیها. کشورهای عرب [به آناپولیس] آمدهاند تا با ایالات متحده یک ائتلاف استراتژیک علیه ایران تشکیل دهند.»
مقابله با "تهدید ایرانی"؛ انگیزهی شرکت در کنفرانس
هشام ملحم، روشنفکر عرب و رئیس دفتر تلویزیون العربیه در شهر واشنگتن دی سی، میگوید: «در میان طبقات سیاسی دنیای عرب، این نگرانی و هراس جدی وجود دارد که جریانات اسلامی به وضعیت پایدار و آرامی دست نیافتهاند. این طبقات از این نگراناند که ایران و متحدانش به نحوی عمل کنند که گویی پایان کار آمریکا در خاورمیانه از هم اکنون آغاز شده است.»
دَن گیلرمن، سفیر اسراییل در سازمان ملل نیز معتقد است "افراطیگری اسلامی و ایران" یا "تهدید ایرانی" او را به شرکت در این کنفرانس راغب کرده است.
رادیکالیسم اسلامی تهدیدی برای رونق اقتصادی
شبلی تلحمی، استاد علوم سیاسی در دانشگاه مریلند به خبرنگار نیویورک تایمز گفته است که الگوی ایران و القاعده باعث شده که کشورهای عرب، موقعیت کنونی را اضطراری ارزیابی کنند و دراین کنفرانس شرکت جویند. آقای تلحمی میگوید، «[کشورهای عرب منطقه] از ستیزه جوییهای [جریانات اسلامی] و گرایش مثبت مردم به حزب الله و حماس نگران شدهاند.» شبلی تلحمی معتقد است، اقتصاد پر رونق کشورهای عرب منطقه، توسط رادیکالیسم اسلامی در معرض خطر قرار گرفته است.
advertisement@gooya.com |
|
یکی از اعضای مجلس نمایندگان آمریکا از شهر نیویورک به نام "گـَری اَکرمن" میگوید: «همه در کنفرانس آناپولیس یک وجه مشترک دارند. این وجه مشترک علاقه به اسراییل و فلسطینیها نیست بلکه ترس از ایران است. هرکدام از شرکت کنندگان خویشاندی دارد که باید او را از گزند [دولت] ایران محافظت کند.»
از سوی دیگر، منتقدان اظهار میکنند اگر دولتهای عرب به راستی نگران توسعهی نفوذ ایران هستند، باید با این مسأله به طور مستقل و جدا از روند صلح میان اسراییل و فلسطین برخورد کنند.
عبدی کلانتری، گزارشگر دویچه وله در نیویورک