اعلاميه هيات سياسی ـ اجرائی سازمان فدائيان خلق ايران (اکثريت)
جمهوری اسلامی پاسخ رسمی خود به بسته پيشنهادی گروه کشورهای ۱+۵ را به مقامهای اروپائی ارائه داد و سخنگوی خاوير سولانا، مکالمه تلفنی او را با سعيد جليلی درباره پاسخ ايران به نامه وزرای امور خارجه کشورهای ۵+۱ مثبت خواند. به گزارش رسانه های داخل ايران، طرفين توافق کرده اند که اواخر تير ماه برسر ميز مذاکره تدارکاتی بنشينند.
advertisement@gooya.com |
|
تاکنون جزئيات پاسخ جمهوری اسلامی به اين بسته پيشنهادی و چگونگی برخورد با معضل اصلی ـ توقف غنی سازی اورانيوم ـ منتشر نشده است ولی سعيد جليلی گفته است که تهران پاسخ خود را براساس "تمرکز بر مشترکات و نگاه سازنده و خلاق تهيه و ارايه کرده است". برخی سايتها در داخل کشور مدعی شده اند که پيشنهادهای ايران دربرگيرنده نکات جديدی برای خروج از بنبست کنونی و آغاز گفتگو است و مهمترين بخش آن، ارائه تعريف جديد از تعليق غنیسازی اورانيوم است. بر پايه اين تعريف "سانتريفيوژهای ايران، همچنان به چرخش خود ادامه میدهند، اما از تزريق گاز UF۶ جديد به آنها خودداری میشود و همچنين از ساخت و نصب سانتريفيوژهای جديد در چيدمانهای صنعتی خودداری میشود."
گروه کشورهای ۱+۵ هنوز نظر خود را نسبت به پاسخ جمهوری اسلامی اعلام نکرده اند و به گفته سخنگوی کاخ سفيد گفتگو بين شش کشور در اين زمينه ادامه دارد.
سخنان منوچهر متکی، مصاحبه علی اکبر ولايتی(مشاور اموربين الملل ولی فقيه)، برخورد مثبت خاوير سولانا با پاسخ ايران، توافق برای شروع مذاکره تدارکاتی و مطالب منتشره در رسانه ها قرائنی هستند مبنی بر اينکه جمهوری اسلامی تغييراتی در نحوه برخورد خود داده و اين بار زبان نرمتری را نسبت به بسته پيشنهادی گروه کشورهای ۱+۵ اتخاد کرده است تا راه برای گفتگو باز شود. با اين وجود صداهای ديگری در تهران شنيده می شود که با روند فوق زاويه دارد. احمدی نژاد و غلامحسين الهام اعلام کرده اند که سياست جمهوری اسلامی در زمينه پروژه هسته ای تغيير نکرده است.
برخورد جمهوری اسلامی با بسته پيشنهادی و ارائه فرمول جديد در مورد تعليق غنی سازی اورانيوم برای خروج از بن بست کنونی و تصميم برای شروع مذاکرات، می تواند اقدامی سازنده برای حل بحران هسته ای و توقف تحريمهای بين المللی ايران و رفع خطر حمله نظامی تلقی شود. ولی ترديدهای جدی نسبت به اهداف جمهوری اسلامی وجود دارد. آيا جمهوری اسلامی مصمم است که در مذاکره با کشورهای ۵+۱ به توافقی حول موضوع غنی سازی برسد و اعتماد بين المللی را نسبت به برنامه هسته ای خود جلب نمايد؟ و يا اينکه در پی خريدن زمان است تا برنامه های خود را پيش برد، دوره رياست جمهوری بوش به پايان رسد و سرانجام هم از مشارکت در مذاکره اصلی اجتناب ورزد؟
هيات سياسی ـ اجرائی پذيرش بسته پيشنهادی به عنوان مبنای مذاکره را به سود منافع ملی کشور تلقی کرده و خواستار آن شده که امکان اظهار نظر آزادانه کارشناسان در باره محتوی بسته پيشهادی و برگزاری همه پرسی و اخذ رای مردم پيرامون آن فراهم آيد.
هيات سياسی ـ اجرائی برآن است که با پذيرش مذاکره، موقعيت مناسبی برای حل بحران هسته ای به وجود آمده است. موقعيتی که با نگرانی نسبت به اهداف جمهوری اسلامی همراه است. رفع اين نگرانی مستلزم آن است که سد سانسور برداشته شود تا امر اطلاع رسانی و امکان اظهار نظر کارشناسان و فعالين سياسی پيرامون پروژه هسته ای و روند مذاکرات فراهم گردد و شرايط برای نظارت و مشارکت افکار عمومی بر امر مذاکرات تامين شود.
هيات سياسی ـ اجرائی سازمان فدائيان خلق ايران (اکثريت)
۱۹ تير ۱۳۸۷(۹ژوئيه ۲۰۰۸)